Onze programma's

Upadate: September 2020

 

Mucho Morales 

Mucho Morales onderzoekt de magische aantrekkingskracht die Josquin Desprez op Spanje had. Eén van de verspreiders van de muziek van Josquin was Cristobal de Morales, die ermee in aanraking kwam toen hij als zanger verbonden was aan de Sixtijnse kapel. Misschien hebben de twee elkaar nooit ontmoet, maar Morales beschouwde zichzelf als erfgenaam van de stijl van Josquin. Het jaar 2021 markeert de herdenking van de 500 e sterfdag van Josquin. Hij was zonder twijfel de belangrijkste en meest invloedrijke componist van zijn tijd. Zijn faam hield stand tot decennia, zelfs eeuwen na zijn dood en in Spanje groeide hij uit tot een waar idool. Morales imiteert Josquin in zijn Missa de Beata Virgine; op haast demonstratieve wijze. De meest invloedrijke Spaanse theoreticus van de 16 e eeuw, Juan Bermudo, deelt de ‘excellente’ Morales in zijn Declaración de instrumentos musicales (1555), dan ook in bij de ‘buitenlanders’.

 

Al final del Camino

Aan het einde van de Camino de Santiago, de pelgrimsweg, vind je het oude koninkrijk Galicië en zijn vijf kathedralen: Lugo, Mondoñedo, Ourense, Tui en Santiago de Compostela. De archieven van deze heiligdommen herbergen muzikale schatten, waarvan de meeste nog onbekend zijn. Ons programma belicht een selectie van deze parels van de Spaanse barok. De composities van vergeten meesters Ordóñez, Martínez de Arce, Logroño, Méndez weerspiegelen het tijdperk van pracht en praal in de kunsten op het Iberisch schiereiland. Sommige werken zijn opgedragen aan St Jacob en 2021 is zijn heilige jaar, het Ano Santo Xacobeo.

 

Monteverdiana

De enorme hoeveelheid van Monteverdi’s sacrale muziek werd verzameld in drie grote publicaties: zijn beroemde Maria Vespers uit 1610, de Selva Morale van 1641, en zijn Messa ... et Salmi, postuum gepubliceerd in 1650. Maar er is ook een groot aantal werken verspreid over collecties, raccolte genoemd, dat door andere auteurs gepubliceerd is zoals van Giulio Cesare Bianchi (1620) en van Leonardo Simonetti (1625). Hoewel Monteverdi’s Vespers, opera’s en madrigalen erg populair zijn geworden in de afgelopen decennia, hebben deze stukken en veel van zijn overige werk niet veel aandacht gekregen. Monteverdiana is een selectie van deze minder bekende werken, gecombineerd met enkele populaire werken. Een selectie van enkele van Monteverdi’s meest opmerkelijke prestaties, in een mengeling van grootsheid en intimiteit, van sensualiteit en verhevenheid.

 

Tristezas me matan

Cristóbal de Morales voegde niet zijn mis "Tristezas me Matan" bij in zijn beroemde Missarum afdruk (Rome 1544), en dit is misschien de reden waarom het in de moderne tijd genegeerd werd. De melodie gebruikt als cantus firmus is dezelfde als de melodie die Pedro de Escobar gebruikte voor zijn lied Las penas de mi madre, opgenomen in de Cancionero de Palacio, een verwijzing tot nu toe onopgemerkt door de moderne muziekwetenschap. De tekst van het origineel, gekopieerd in het boek, was volgens sommigen, "tegen de grondslag van de kerk". De tekst luidt als volgt: "Verdriet doodt me; Ik zie degene van wie ik houd plezier maken met een andere man". Morales beweert de ware opvolger van Josquin te zijn, en ze delen inderdaad een belangrijk aantal kenmerken, vooral in hun missen. De Vlaming Gombert , met wie Morales veel gedrukte uitgaven deelde, heeft misschien met Josquin gestudeerd. Gomberts invloed is zonder enige twijfel aanwezig in het werk van Morales, en Josquin's. Deze drie vormen een belangrijke driehoek

Lamentaciones 

Tenebrae-Service.jpg

Het Boek van de Lamentaties is een verzameling poëtische klaagzangen over de vernietiging van Jeruzalem door Babylon in 586 voor Christus. Het boek wordt traditioneel gereciteerd tijdens de Tenebrae van de Heilige Triduum, dat wil zeggen tijdens de nachtdienst van de drie dagen voorafgaand aan Pasen. Ons programma presenteert een selectie van vier van de meest opmerkelijke componisten uit de 16e eeuw: Lobo, Victoria, Morales en Ruimonte. Misschien is Pedro Ruimonte de minder bekende van de vier; hij werkte tussen 1601 en 1614, aan het hof van Albert VII, aartshertog van Oostenrijk en Isabella Clara Eugenia, koningen van de Habsburgse Nederlanden. In 1607 publiceerde Ruimonte zijn Lamentatione in Antwerpen bij muziekuitgeverij Phalesio, en droeg het op aan Philip III. Esthetisch gezien liggen ze in de lijn van Morales en Victoria, en hoewel ze zijn geschreven in de toenmalige archaische stile antico, hebben ze de onmiskenbare smaak van de barok. 

 

Codex Lerma. Het Gevonden Manuscript

Codex Lerma is een koorboek dat eind 16e eeuw in Spanje is gekopieerd. Het behoorde ooit toe aan de muziekbibliotheek van de Collegiale kerk van Lerma (Burgos, Spanje), opgericht door de Hertog van Lerma in 1607. Het boek is momenteel gehuisvest in Universiteitsbibliotheek Utrecht. In de jaren vijftig 'vond' Maarten A.Vente, docent en curator van de afdeling Muziekwetenschap van de Universiteit van Utrecht, het liggend in de sacristie van de kerk van Lerma. Men maakte geen gebruik van de oude en gehavende codex en het boek werd in 1959 gekocht en naar Nederland gebracht, waardoor het werd gered van verdere achteruitgang. Het bevat voornamelijk Frans-Vlaamse chansons, enkele Italiaanse madrigalen, een stel motetten en een  aantal instrumentale dansen. Naast Clemens, Gombert, Crequillon of Verdelot, zijn er ook enkele vrijwel onbekende componisten zoals Giovan Primavera en Jacopo Corfini. Wij voeren dit programma uit in samenwerking met het Spaanse blazersensemble La Caravaggia, waarbij wij instrumentale en vocale versies van de stukken combineren. Lees verder...